Основи для рішення Громадського об’єднання Українська Латинка сприяти приїзду до Дніпра видатних музикантів для участі в новорічному симфонічному концерті

  1. ГО Українська латинка наголошує на тому, що неможливо стояти осторонь реальних подій, які відбуваються у країні та в рідних містах. Так сталось, що більшість тих, хто заснував та зараз підтримує діяльність нашої організації, народились та живуть в місті Дніпро. Саме тому ми, більше ніж через рік після заснування об’єднання, готові брати на себе в тому числі й підтримку культурних проектів.
  2. Коли йдеться про ідею впровадження української латинки – йдеться завжди й про культурний аспект. Ми всі розуміємо, що мова та її відображення у вигляді письма – це один з найважливіших фрагментів культурної мозаїки нації. І ми завжди багато говоримо саме про те, наскільки важливим для нашої країни був би перехід до латинської абетки нашої мови, що наблизив би нас до сусідніх слов’янських, та й навіть ширше, – до великої кількості сучасних націй, що мають європейські корені. Ну а те, що латина була європейською лінгва-франка протягом двох тисячоліть, а зараз її змінила англійська, яка так само користується латинською абеткою, є ще одним важливим доказом, що цивілізаційні культурні коди написані саме латинкою. А музичні коди написані композиторами західної музичної культури, такими як Верді, Гуно, Бізе, Чайковський, Гершвін та іншими, твори яких гратиме дніпровський Академічний симфонічний оркестр в цьому концерті.
  3. Для нас дуже важливо не замикатися у власному коконі, чи, як зараз люблять казати, у власному інформаційному пухирі. Створення такого пухиря невідворотно відбувається, і люди та організації, які це розуміють – тобто розуміють, що з часом цей пухир постає – мають цьому якось протидіяти. Ми розуміємо, що інформаційних пухир – це ненормальна ситуація для будь-якої людини чи організації. В результаті ми не можемо отримувати об’єктивної інформації з навколишнього середовища, ми починаємо вважати, що весь світ мислить нашими категоріями, що життя сконцентроване в тій проблемі, яку саме ти вважаєш важливою. Але це не так. Світ, у більшості випадків, абсолютно байдуже відноситься до наших ідей. І це треба усвідомлювати. Як це робити? Треба робити справи, бажано гарантовано «добрі справи», за межами твоїх безпосередніх інтересів. І це мають бути насправді складні речі, які робити непросто, які запам’ятовуються тобі. Та, звісно, тим, кому ти допомагаєш.
  4. До нас дійшла інформація, що в організаторів концерту класичної музики у Дніпрі виникли проблеми з  забезпеченням приїзду до нашого міста видатного дуету кларнетистів братів Олександра та Даніеля Гурфінкелів. Ці видатні музиканти – провідний світовий ізраїльський дует, який посідає зараз, можливо, перше місце в світі в царині виконання класичних творів для двох кларнетів. Вони виступали на більшості головних сцен класичної музики на планеті, й подія такого масштабу, як виступ братів Гурфінкелів в Дніпрі, на нашу думку, має відбутися. Тому що сенс існування ГО Українська Латинка полягає в тому, щоб забезпечити якнайшвидший рух України до цивілізованого західного світу. І в цьому сенсі концерт видатного, «топового» дуету братів Гурфінкелів є черговим важливим кроком в цьому напрямку.
  5. А ще ми дуже любимо рідне місто. Це абсолютно нормально, природньо час від часу, за можливості, робити подарунки дніпрянам. І ми сподіваємося, що активна позиція ГО Українська Латинка у підтримці культурних проектів дозволить нам і у майбутньому брати участь – в різних ролях – у покращенні культурного життя і нашого рідного Дніпра, і всієї України.
  6. А наші партнери, може так статися, внаслідок нашої ініціативи, будуть більш уважно відноситися до акцій ГО Українська Латинка по впровадженню латинської абетки. Бо ми робимо, у підсумку, одну ту саме справу – намагаємося створити в нашій країні сучасне, модерне суспільство.
  7. І ми закликаємо громадські об’єднання та інші організації час від часу «виходити з коробки», дивитись на навколишній світ та робити акції, які, може, не вписуються до планів та звітів, але рухають суспільство в правильному напрямку. Саме так ми і вирішили зробити, підтримавши організаторів концерту класичної музики у Дніпрі, забезпечивши приїзд на нього видатних кларнетистів Олександра та Даніеля Гурфінкелів.

Текст: за дорученням Правління GO Ukraïnsʹka Latynka
Borys Šavlov

Add a Comment