Новий рік української латинки

Громадське об’єднання Українська Латинка існує щоб розповсюджувати ідею негайного впровадження латинської абетки для української мови. На момент початку повномасштабної війни у лютому 2022 року була визначена дата проведення в Києві заходу «Латинська толока» – 2 квітня 2022. Зі змішаними почуттями дивимось ми й на дату, коли про це об’явили… це було 21 лютого 2022.

Як ми вже писали в попередньому тексті, тотальна більшість активістів нашої фейсбук-групи підтримує думку, що саме зараз на часі робити нові кроки щодо української латинки. Ми можемо добиватися того, щоб почалася й робота зі створення консенсусного варіанта латинської абетки, й розширення руху з визнання цієї абетки як другої, що існує паралельно кириличній.

На нашу думку, головна мета латинського українського сьогодення – підтримувати ідею латинської абетки для української мови у громадянському просторі країни. Потрібно зробити, щоб ця думка існувала в публічній сфері перманентно, щоб кожна людина, «за» вона введення латинки чи «проти», чи, скоріше за все, їй «байдуже», весь час чула, що ця ідея існує, і є люди, які працюють заради цього.

Саме так ми намагаємося працювати, і закликаємо всіх небайдужих доєднатись.

Наш сайт існує, не так активно, звісно, як це було до 2022 року, але на ньому з’являються й «новини дня», й оригінальні тексти, та навіть й перекладення вже існуючих текстів латинкою. Так ми формуємо розуміння того, що для нас, учасників руху за українську латинку, є важливим. Прочитавши наші «новини для», кожен зрозуміє, на яких засадах створено цей рух. А серед цих засад, перш за все, модернізація українського життя, культури і соціуму. Ми вважаємо, що рух за українську латинку – це рух у майбутнє, це той не найважливіший, але надважливий крок, який має зробити наше суспільство щоб розірвати важкі кайдани «руського міра». І якби української латинки не існувало, її треба було б вигадати зараз.

Але ця ідея – писати українською латинськими літерами – існує дуже давно. Наприклад, ось за цим посиланням ви можете завантажити видане нами репринтне видання 1882 року книжки “Марія, мати Ісусова” Шевченка латинкою з передмовою Михайла Драгоманова . В цій книжці, до речі, є й післямова, яке є, фактично, декларацією про наміри від ГО Українська Латинка.

Так ось, шановні добродійки та добродії. Ми впевнені, що настав час змін. І він настав саме зараз, попри війну й щоденні трагедії. Ми маємо зробити нашу країну значно кращою, а це означає робити багато задля модернізації. Введення латинської абетки для української мови – безумовно, одна з таких дій.

То ми почанаємо роботу з організації онлайн-конференції «Латинська толока» у 2024 році. Тих, хто вважає за необхідне для себе взяти участь в такій конференції, ми радо запрошуємо повідомити про це у довільній формі, за адресою [email protected]

Рік 2024 має стати роком реального руху за українську латинку. Зараз це потрібно не тільки нам як громадянам. Це потрібно Україні як незалежній та суб’єктній державі.

Можемо? – Можемо.
Зробимо? – Зробимо!

від ГО Українська Латинка
Borys Šavlov

Add a Comment