Давайте щось корисне робити. Бо так ніхто до нас і не схоче їхати

На минулому тижні українське суспільство захопилося проблемою мігрантів, точніше – тих «гібридних біженців», яких запросив до себе Лукашенко і відправив до кордону з Польщею. Чесно кажучи, до того, поки один з німецьких політиків не запропонував переправити цих біженців до України, де, зверніть увагу, з його точки зору, існує законність і безпека для цих нещасних, нікого тут ця проблема не бентежила. Ну, мігранти, ну, Польща, ну, ЄС (не партія, а союз держав). А тут – почалося. Раптово ті, хто до цього про це жодного разу не думав, для яких сама ідея того, що мігранти приїдуть в Україну, була поза межею розуміння, прокинулись.

Ну і, звісно, ніхто ніяких мігрантів не хоче. Та й за Німеччину всі переживають – не буде скоро нормального Октоберфеста, все пиво вип’ють афганці та курди, а потім буде 4-й Рейх.

Ми тут не те щоб політпросвітницька організація, про Німеччину з її найнижчим рівнем злочинності, яка ще й весь час суттєво зменшується, абсолютно незважаючи на кількість мігрантів, яких реально бракує, бо країні потрібні 300 000 щорічно, що б покрити потреби зростаючої економіки, ми говорити не будемо. Як і про те, що пану Данилову з його пропозицією кожному депутату від СДПГ взяти в родину по 2-3 мігранти, треба краще вчити матеріальну частину: в цих депутатів і так є ці 2-3 мігранти – ті працюють в них водієм, кухарем та прибиральником.

А говорити ми будемо про Україну. Про те, що одним з тих фактів, які показують, що в країні все не дуже добре, є той, що до нас не їдуть мігранти. Не хочуть в’єтнамці, індуси, іракці, сирійці та інші люди зі складних країн, жити в Україні.

Тому що Україна сама є такою самою складною країною. Країною, де, перш за все, немає нормального судочинства та системи охорони здоров’я. Країною, де люди майже 30 років обирали до парламенту одних тих самих людей, а потім, раптово, обирали якихось інших, і навіть президента, які ніколи не мали досвіду державного управління, тобто просто з вулиці. Країною, якої не вдалось впоратися з вакцинацією від коронавірусу з цілої низки причин, але причин внутрішніх: низький рівень освіти, який мало змінився від совєтських часів, відсутність нормальної комунікації в суспільстві, помилки на рівні розподілення бюджетних коштів…

Послухайте, ніхто до нас не приїде. На жаль. Хоч силоміць заганяй – не залишаться. Бо тут таке саме традиційне суспільство, від якого намагаються позбавитися всі ці нормальні люди зі складних країн. Ніякої модернізації, окрім он-лайн банкінгу. Навіть «Дію» не вдалося зробити нормально: «Поверніть голову праворуч, ще більше, а тепер почекайте… Кросівоє»…

Сучасне модерне суспільство відрізняється від традиційного розумінням того, що за все треба платити. А ще – намаганням думати десятиліттями вперед, не тижнями.

Всі знають, що зараз в Україні мешкає 40 мільйонів приблизно. І ця кількість скорочується, бо люди виїжджають на заробітки, а ніхто не в’їжджає. А нікого це реально не хвилює, бо українське суспільство взагалі економіка не хвилює. Як і освіта. Як і медицина. Нічого поза ближнього оточення пересічного українця не хвилює.

Тому звідки б взятися ідеї, що, щоб елементарно вижити, державі потрібні мігранти? Не звідки. – Ми тут і  без мігрантів непогано живемо. –  Дійсно? – Так, супер! – Але ж все дуже хєрово? – Ой, дуже, дуже хєрово. – Так може, якщо не мігрантів, оберемо когось притомного в депутати? – Та нема ніяких притомних, всі однакові… – Щось інше, може, зробимо? – Та що тут поробиш…

Та, на превеликий жаль, навіть якщо зараз сказати мігрантам «Здоровенькі були», нічого не станеться, ніхто не приїде. Бо наша держава не модерна. А мігрантів цікавлять модерні держави. І Польща теж немодерна. Майже ніхто там не залишиться, коли поруч Німеччина, окрім українців, які приїжджають з ще більш немодерної країни.  

Так ось. Ми не закликаємо до прийому мігрантів або до негайного введення латинської абетки для української мови, хоча і те, і те було б непогано. Непогано, але зараз дуже нереально.

Ми закликаємо робити будь-що, що рухає нашу країну до змін, до модернізації, до, вибачте за це спаплюжене слово, покращення. Ось ми будемо просувати ідею української латинки, бо вважаємо цю ідею такою, що змінює свідомість на краще. Хоча б не треба буде міняти розкладку клавіатури, yr vb wt робимо зараз 😊

І ви, будь ласка, робіть щось таке, що модернізує країну та її людей. Давайте з нами по латинку! Або там за судову реформу, медичну реформу, обирайте сучасних людей в державний парламент або в міську раду.

Але просимо, не сидіть просто так. Робіть щось.

Будь ласка.

текст: Артем Козак

Add a Comment