Заява ГО Ukraїns`ka latynka

16 вересня 2021 року

Керівництво Громадського об’єднання Ukraїns`ka latynka звернулось до всіх небайдужих з закликом утримуватись від мови ворожнечі під час дискусій щодо впровадження латинки як другої абетки для української мови.

Українська латинка постане неодмінно, не зважаючи на будь-які перешкоди. Латинка є природною для багатьох слов’янських мов, в тому числі й для нашої. Той факт, що зараз українська мова використовує кирилицю, є лише збігом історичних обставин, і корені цього становища знаходяться в підході Російської імперії до колоній, якою, на превеликий жаль, була Україна. Можна погоджуватись з тим, що наша мова використовує абетку російських імперіалістів, або не погоджуватись, але у будь-якому випадку є абсолютно неприпустимим, з нашої точки зору, не визнавати за українцями права використовувати латинську абетку як абетку, вільну від впливів і конотацій кирилиці.

Ба більше. Під час дискусії, що розвернулася після гучної заяви секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексія Данилова про можливість впровадження латинки, на прихильників цієї ідеї вилилася неймовірна кількість бруду, включаючи й ствердження про їх «державну зраду» та «відпрацювання замовлень Кремля». Тобто, в сучасному українському контексті, йдеться саме про «мову ворожнечі». Деякі занадто палкі супротивники латинки навіть не наводять аргументів, відразу переходячи на особистості.

Втім, ми всі знаємо такий стиль дискусій. І це саме те, проти чого ми виступаємо в першу чергу. Ніхто не має права безпідставно використовувати мову ворожнечі проти прихильників української латинки. Ми маємо організацію, це ГО Ukraїns`ka latynka, яка буде відстоювати базові громадянські права і не дозволить нікому називати прибічників латинки новими «ворогами держави». Бо прихильникам української латинки занадто бути одночасно і уявними «ворогами України», і реальними ворогами руского міра (про останнє будь-хто може дізнатись не тільки з наших заяв, а і з сайтів російських імперців).

Ми не просимо, а наполягаємо на тому, щоб наше право використовувати латинку для рідної мови було нарешті реалізоване. Ця ідея не виникла вчора, про її впровадження говорили, зокрема, в XIX сторіччі Михайло Драгоманов, у XX сторіччі – Михайло Йогансен. Підґрунтя цих розмов були різні, в залежності від часу, але кожен має визнати, що ідея української латинки є тяглою. А сьогодні таке підґрунтя для нас – модернізація нації та боротьба з зомбі Російської імперії. І недарма резонанс викликала репліка саме секретаря Ради національної безпеки і оборони. Тому що будь-яка людина, яка опікується національною безпекою і обороною, розуміє користь та природність впровадження латинки для української мови.

Тому ми закликаємо до цивілізованої дискусії стосовно того, коли і як саме буде впроваджено українську латинку. Ми ніколи не дозволимо собі використовувати мову ворожнечі до наших опонентів, але й в жодному разі не пробачимо образи та погрози в бік нас як великої частини українського суспільства, і в бік кожного з нас особисто.

Разом ми переможемо. Наша країна стане, нарешті, вільною та цивілізованою. Але лише тоді, коли ми будемо поважати одне одного і знаходити рішення складних питань разом.

Слава Україні!

Slava Ukraïni!

Від спільноти,
Голова правління ГО Ukraїns’ka latynka Максим Дядик

Add a Comment